Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2017 13:18 - В ЕС най-малко живеят българите
Автор: tendencii Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-разпространеният икономически критерий, който показва стандарта на живот е Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната. По този показател България твърдо заема последното място сред държавите от ЕС. Но за да се оцени една страна може да се погледне и до колко години достигат нейните жители, както и колко деца раждат. Лошото е, че по отношение на очакваната продължителност на живота българите отново са на последно място в ЕС със 74,5 години. Всъщност разделяме последното място с Латвия, която има същия резултат. Точно преди нас се нарежда Литва (74,7 години). Като цяло бившите социалистически страни показват по-лош резултат по отношение на продължителността на живота, отколкото по-развитите държави в Европа. Но най-интересното е кои са отличниците по този показател и какво можем да научим от тях. Първите две места се държат от Швейцария и Испания (и двете по 83,3 години), а челната тройка се допълва от Италия (83,2 г.). Топ 5 на страните от Европа по най-голяма продължителност на живота се допълва от Исландия (82,9 г.) и Франция (82,8 г.). Макар първото място да се държи от Швейцария се оказва, че парите не са най-решаващи за да имате дълг живот. Защото Испания и Италия често се посочват като страни с твърде голям държавен дълг, а техният БВП на човек е доста по-малък от този на богатите страни в Европа. Оказва се, че на преден план излизат фактори като начина на живот и храната. Швейцария е страната с най-много референдуми и пряка демокрация. В същото време там има ред и правила за всичко, като това не се възприема от местните жители като ограничение. А по скоро като начин да се живее спокойно без някой да натрапва своите виждания. В Испания и Италия за продължителността на живота огромна роля има средиземноморската кухня, която се препоръчва от много специалисти. Оказва се, че спокойният живот и добрата храна имат много по-голямо значение за здравословния живот от размера на държавния дълг и ръста на БВП. Затова и бившите социалистически страни, в които се правят редица реформи, свързани с чести промени, показват доста лоши резултати. В България продължителността на живота е с близо 10 години по-малка от отличниците в Европа. Това е огромна разлика и поставя въпроса нормално ли е да гоним възраст за пенсиониране като във Франция например.
Любопитно е да се погледне и къде живеят най-дълго мъжете, и къде жените. Оказва се, че дамите живеят най-дълго в страните с хубава кухня - Испания (86,2 години), Франция (86 г.) и Италия (85,6 г.). А мъжете живеят най-дълго в страни с високи доходи - Исландия (81,3 г.), Швейцария (81,1 г.) и Лихтенщайн (81 г.).
Друг показател за начина на живот е броят на родените деца. На 1000 души в България се раждат 9,2 деца, показват данните на НСИ. Оказва се, че по този показател има 7 държави в Европа, които се представят по-зле. Като една от тях е Германия с 9 деца на 1000 души. Както и Лихтенщайн (8,7 деца). Може би това е една от причините германският канцлер Ангела Меркел да поддържа либерална политика към бежанците в Европа. Отличниците в Европа са Ирландия (14 деца на 1000 души) и Исландия (12,5 деца). Но много по-добре от тях се представят страни като Азербайджан (17,2 деца), Турция (16,9 деца) и Русия (13,3 деца). Оказва се, че за раждането от огромно значение са традициите в страната, както и държавната политика за подкрепа на семействата с деца.



Тагове:   богатство,   живот,   ЕС,   деца,


Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tendencii
Категория: Бизнес
Прочетен: 6307
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031